Hlavní stránka > Portfolio > Ile Four saké
Ile Four je společnost založená třemi přáteli, které bavilo pít saké. Název značky odkazuje na čtyři hlavní Japonské ostrovy. Jejich cílem je přinášet zákazníkům produkt, který je srozumitelný i pro lidi, co neumí číst Japonské znaky. Proto najdete na lahvích pouze symboly, které v překladu znamenají „moderní saké“. Pro detailnější informace o filozofii jejich značky doporučujeme navštívit stránky Ile Four. Pokud v detailu saké kliknete na láhev, budete přesměrováni na příslušný produkt v našem e-shopu.
Ile Four Junmai
Tento Junmai je vstupním bodem pro řadu saké od společnosti Ile Four. Je to saké se středním tělem, příjemnou kyselostí a v chuti jsou cítit tóny sherry.
Doporučujeme ho párovat s předkrmy jako je Jamon Iberico, krevetami nebo sýry typu camembert.
Ile Four Junmai doporučujeme podávat vychlazený anebo si z něj můžete namíchat osvěžující koktejly.
Ile Four Junmai Ginjo
Ile Four Junmai Ginjo je lehké suché saké s vytříbeným aroma. Rýže Yamada Nishiki a Akebono jsou omlety na 55%, aby bylo odhaleno jádro zrníčka a to dodalo tomuto saké jeho čistotu chuti.
Ve vůni jsou cítit hrozinky se stopami melounu. V chuti je sušší a projevují se v ní stejné tóny jako ve vůni. Saké je kyselejší, což mu dodává na pitelnosti. Při prvním napití se zdá, že ovoce je jemnější a začne se projevovat silněji až v závěru a to jak ve vůni, tak i v chuti.
Toto Junmai Ginjo se dobře hodí k lehčím masovým chodům, těstovinovým pokrmům a samozřejmě k rybám a mořským plodům. Doporučujeme podávat vychlazené.
Ile Four Junmai Daiginjo
Junmai Daiginjo představuje vrchol řemeslné zručnosti sládka při výrobě saké. Pro výrobu je použita výhradně rýže Yamada Nishiki, je omleta o 50% a kvašení probíhá za nižších teplot než je obvyklé. Vše pro to, aby vzniklo toto luxusní saké.
Je velmi aromatické. První se objeví meloun a hroznové víno, následováno tóny jablek a bobulovitého ovoce. V závěru lze najít stopy citrusů. V chuti je ovocné a svěží s čistým závěrem.
Ile Four Junmai Daiginjo si nejlépe vychutnáte vychlazené jako aperitiv. Toto lehké, delikátní, aromatické a komplexní saké se dobře snoubí s jídly jemných chutí, jako pokrmy z ryb a mořských plodů, foie gras nebo jamon iberico.
Ile Four Yuzu
Porota na prestižní soutěži International Wine and Spirit Competition (IWSC) pořádané v Londýně ocenila toto ovocné saké v červenci roku 2019 zlatou medailí. Byla to především harmonie ovocných a citrusových chutí a vůní, vzniklá smícháním šťávy z citrusu yuzu a prémiového saké junmai, která porotu přesvědčila.
Citrus yuzu roste v Japonsku přes 1000 let. Díky jeho suché dužině a mnoha peckám, je proces získání šťávy procesem velmi nákladným. Naštěstí stačí velmi malé množství, aby dodalo tomuto ovocnému saké chuť.
Nejlépe si Ile Four Yuzu vychutnáte na ledu nebo v koktejlu. Nebo přidejte trochu šumivého vína 😉
Ile Four Momo
Podle Japonské legendy má bílá broskev Momo sílu chránit před silami zla. Například legenda o Momotaró – chlapci, který byl z nebe seslán ukrytý v broskvi a který později osvobodil démony obsazený ostrov.
I když nelze dokázat, že by vám broskvové Ile Four Momo dodalo sílu bojovat s démony a příšerami, jsme si celkem jistí, že kombinace bílých broskví a prémiového saké junmai je po čertech dobrá 🙂
Ile Four Momo si báječně vychutnáte na ledu nebo v koktejlu.
Ile Four Ume
Po mnoho staletí byly slívové stromy pro Japonce symbolem přicházejícího jara, protože kvetou již od konce ledna. A stejně jako se pořádají svátky rozkvetlých sakur, pořádají se i oslavy květů slivoně.
V Japonsku se ume nejí přímo, protože jsou kyselé. Proto se nejčastěji nakládají. Když je přidáte spolu s pár dalšími ingrediencemi do shochu, vznikne vám tradiční umeshu.
Naproti tomu Ile Four Ume v sobě spojuje chuť těchto švestek s prémiovým saké junmai. Spolu tvoří skvělou kombinaci a můžete si ji vychutnat chlazenou nebo v koktejlu.