Cesta saké
Vítejte na našem blogu Cesta saké. V příspěvcích se zabýváme tématy, která jsou především spjatá s kulturou pití saké a najdete zde i články, ve kterých přinášíme zajímavosti ze světa saké. Nesmíme ani opomenout kulinářskou část blogu, kde najdete tipy pro párování jídel s našimi saké nebo recepty na různé chutné koktejly ze saké, které jsou lehké na přípravu.

Keramika Bizen – 3.část
V posledním díle si povíme něco málo o stylech, kterými se keramika Bizen zdobí. Jak jste se mohli dočíst v předchozích dvou článcích (1.část a 2.část), keramika je specifická tím, že se vypaluje při vysoké teplotě a dlouho. Zdobení keramiky vzniká množstvím zapečeného popela anebo naopak jeho nedostatkem. Další možností, kterou lze použít jsou rýžové

Keramika Bizen – 2.část
V předchozím díle jste se mohli dočíst o oblasti, kde se keramika Bizen vyrábí, dále o její historii a také o peci, která se používá. V tomto díle si přečtete o výrobě od jílu po hotovou keramiku a jaké nejčastější výrobky lze najít. Pravdou je, že se dá z keramiky vyrobit cokoliv. Jediným pravidlem

Keramika Bizen – 1.část
O keramice Bizen by se dalo popsat stohy papíru. Tahle nesmírně zajímavá keramika se vyrábí unikátním stylem a jsem vděčný, že jsem měl možnost osobně se podívat do dílny pana So Isezaki, setkat se s ním a povídat si o tomto krásném řemesle. Jeho rodina pomáhala zachovat keramiku Bizen, když nastal

Studené nebo teplé
Studené čí teplé – to je oč tu běží. Jaká je správná teplota při níž saké servírovat? Podle čeho určit při jaké teplotě servírovat jaký typ saké? Na tyto a jim podobné otázky najdete odpověď v tomto článku. Obecně lze říct, že nemůžete udělat chybu, pokud budete saké servírovat při pokojové teplotě.

Servírování saké
Servis na saké bývá často předmětem otázek. Do čeho saké nalít? Jaký byl tradiční servis saké? Na tyto otázky a nejen na ně vám zkusím v následujícím textu odpovědět. Úvodem je třeba si říct, že asi každý, kdo saké již ochutnal, se setkal se servírovacími sety. Sety se skládají z karafy a