Základní informace o saké

Z čeho se vyrábí saké?

Krátká odpověď: Saké je vyrobeno z rýže.

Dlouhá odpověď: Saké se vyrábí z rýže, kvasinek, houbové plísně koji a vody. Rýže musí být ze skupiny speciálně vyšlechtěných druhů, které se pěstují pouze za tímto účelem. Kvasinky, kterým se říká ušlechtilé, jsou pěstovány v laboratořích a jsou tím, co dává saké chuť a vůni. Houbová plíseň koji patří mezi vyšlechtěné plísně, které známe například ze sýrů. V zrníčku rýže je zodpovědná za přeměnu škrobu na cukr. Voda je také důležitou složkou saké, neboť tvoří nedílnou součást výroby. Její chemické složení má vliv na výslednou podobu saké. Pro více informací o výrobě saké klikněte na odkaz.

Je saké rýžové víno?

Krátká odpověďNení to rýžové víno.

Dlouhá odpověď: Saké není rýžové víno. A to i přesto, že anglicky psané texty se k tomuto označení často uchylují. Tato chyba se vloudila do nejaponských textů během návštěvy Portugalců v Japonsku v 16. století. Ti do Japonska přijeli spolu s jezuity a vznikly tak první texty, kde japonský výraz SHU 酒 byl přeložen jako víno, protože jím Japonci označovali nápoje z hroznů – víno, které si sebou Portugalci přivezli. Jenže tím samým znakem ve feudálním Japonsku označovali také svůj tradiční nápoj vyráběný z rýže – saké. Navíc výrobní proces saké je příbuzný s výrobním procesem piva, takže k vínu moc blízko nemá.

Je saké rýžovou pálenkou?

Krátká odpověďSaké je alkoholický nápoj vyrobený kvašením – fermentací – rýže a neprochází destilací.

Dlouhá odpověď: Během výroby saké je rýže zkvašena pomocí kvasinek Saccharomyces Cerevisiae a vznikne tím alkoholický nápoj. Existuje destilát z rýže, ale ten se nazývá shochu

Jaký je obsah alkoholu v saké?

Krátká odpověďObsah alkoholu 15-20%

Dlouhá odpověď: Alkohol v saké je vyšší než u většiny ostatních nápojů vyrobených kvašením (pivo, víno). To vyšší procento je zapříčiněno paralelní fermentací. Tento proces výroby zajišťuje dostatečný přísun cukrů pro kvasinky, aby mohly vyrábět alkohol a zároveň díky rostoucímu objemu nákvasu zabraňuje zvýšené koncentraci alkoholu, který by kvasinky zabil. Eventuálně k tomu dojde, ale až cca při objemu 19-20% alkoholu v nákvasu.

Zraje všechno saké v sudech?

Krátká odpověď: Saké není stařeno v sudech.

Dlouhá odpověď: Velká část saké nezraje v sudech. Po skončení výroby a před lahvováním, se saké nechává 3-6 měsíců v nerezových tancích, aby se harmonizovalo. Tuto fázi lze nazvat zráním, ale není to zrání v sudech, jak ho známe například u rumu nebo u whisky. Toto ovšem není dogma. Saké stařené v sudech tvoří asi 1% objemu roční produkce saké v Japonsku. Toto saké zraje hlavně v dubových sudech po víně nebo v cedrových sudech, které mu dodají tóny dřeva a pryskyřice.

Je saké na vaření?

Krátká odpověď: Prémiové saké se na vaření nepoužívá.

Dlouhá odpověď: Existují tři druhy produktů na bázi saké – prémiové saké, saké na vaření a mirin. Prémiové saké je určeno na pití a vychutnávání, ať už samotné nebo v míchaných nápojích. Saké na vaření má v sobě přidanou sůl. To má dva důvody, zaprvé se pomocí něj dá ochutit maso / ryby a zadruhé přidáním soli se považuje za nepitelné a tudíž nepodléhá Japonské dani z alkoholu. Mirin je nízkoalkoholický, obsahuje relativně vyšší množství cukru a také se používá při vaření.

Přejít nahoru